Home / Hot News / Innalillahi, Sosok Alm. Prof Syed Ahmad di Mata Yusril Ihza Mahendra

Innalillahi, Sosok Alm. Prof Syed Ahmad di Mata Yusril Ihza Mahendra

JAKARTA – Berita duka bagi saya hari ini, Ahad (24/1/21), Guru dan Promotor saya waktu mengambil S3 Ilmu Politik di Universiti Sains Malaysia, Prof Dr Dato Syed Ahmad Husin berpulang ke Rahmatullah.

Syed Ahmad memperoleh gelar B.Sc pada Universiti Sains Malaysia, MA dan PhD dari Yale University. Beliau adalah murid dari teoritikus ilmu politik terkemuka Robert Dahl. Kembali ke USM menjadi Dosen dan Dekan School of Social Science ketika membimbing saya.

Syed Ahmad kemudian menjadi Wakil Rektor Bidang Akademik USM. Terakhir beliau menjabat sebagai Rektor Perdana University, Malaysia. Semasa hidupnya, Syed Ahmad adalah orang yang baik hati, ramah dan bersahabat. Beliau anak Melayu Johor keturunan Arab yang sangat cerdas.

Beliau membimbing disertasi S3 saya dengan pengkhususan Perbandingan Politik Masyarakat2 Muslim. Saya menulis perbandingan Partai Masyumi di Indinesia dan Jama’at Islami Pakistan. Syed Ahmad membimbing saya hanya 20 bulan. Saya diuji dan lulus PhD dengan Cum Laude.

Setamat dari USM tahun 1992 hanya sesekali saya bertemu Syed Ahmad. Sebulan lalu saya mencari beliau dan mengirim email ke kantornya di Selangor menanyakan nomor HP beliau, tetapi tidak mendapat jawaban dari stafnya. Hari ini, seorang teman mengirim WA memberitahu Syed wafat;

Kepergian Syed Ahmad menorehkan kesedihan di hati saya. Saya sangat berhutang budi pada akademisi yang baik hati itu. Selama bergaul dengan beliau di Pulau Pinang, Malaysia, hanya kebaikan dan kadang2 candanya yang lucu yang membuat saya selalu terkenang;

Saya berdoa ke hadirat Allah YME semoga menerima segala amal kebajikan Syed Ahmad semasa hidupnya dan mengampuni segala salah dan khilafnya serta menempatnya ruhnya di surga Jannatun Na’im.

Mengenang kepergian Syed Ahmad, teringatlah saya pada pantun orang Melayu: “Pulau Pandan jauh di tengah/Di balik pulau Angsa Dua/Hancur badan berkalang tanah/Budi yang baik dikenang juga”.(*)

Comments

comments

Check Also

Berita Kehilangan Buku Pemilik Kenderaan Bermotor (BPKB)

Telah kehilangan Buku Pemilik Kenderaan Bermotor (BPKB) atas nama: Febri Alamat: RT/RW: 01/01 Jalan Pembangunan …

-->